Rent a car Atos | Jesenje putovanje na Zlatibor

Jesenji vikend na Zlatiboru

Zlatibor, planinska lepotica Srbije, sve je popularniji među turistima kako iz Srbije tako i onih koji dolaze iz inostranstva. Na svega dva i po sata vožnje od Beograda i aerodroma “Nikola Tesla”, oaza je mira, čistog vazduha i dobre hrane. Stvoren je za sva godišnja, a u jesenje dane odličan izbor za vikend odmor.

Mala je verovatnoća da će u oktobru pasti sneg za skijanje na Torniku, ali šetnja Zlatiborom i miris tzv. ruže verova, gde se ukrštaju mediteranska i kontinentalna klima, pravo je blago za organizam i odličan izbor za beg od gradskog vazduha. Specifična klima, koju odlikuje oko dve hiljade sunčanih sati godišnje, pogodna je i za sportsko-rekreativni turizam.

Ako ste bili na Zlatiboru a niste posetili Stopića pećinu, znači da niste videli najlepšu pećinu u našoj zemlji. Na samo 19 kilometara od centra Zlatibora, na putu Zlatibor-Sirogojno, krije u sebi 100 m debeo krečnjački sloj. Kroz nju protiče Trnavski potok, a njen zaštitni znak su bigrene kade, udubljenja oivičena kamenim vijugavim naboranim zidovima u kojima se skuplja voda i kaskadno preliva stvarajući slapove različitih svetlosnih nijansi. Neke su duboke i do sedam metara, a najveći vodopad od skoro deset metara simbolično se naziva Izvor života.

A dvostruko veći od tog, Gostiljski vodopad, koji se ubraja među najviše vodopade u Srbiji, nalazi se 25 kilometara od centra Zlatibora. Ima uređene pešačke staze sa klupicama za odmor.

Zlatibor nema samo lepu prirodu, već i brojna kulturno-istorijska mesta vredna pažnje.

Sirogojno, selo koje ima samo 643 stanovnika, nadaleko je poznato može se reći i u svetu. Džemperi od ovčije vune sa specifičnim zlatiborskim motivima prodaju se i u Evropi, a od 2008. godine u Sirogojnu postoji i Muzej pletilja. U okviru Muzeja nalazi se Crkva Svetog Petra i Pavla sa ikonostasom iz 1764. godine.

Jedini muzej u Srbiji na otvorenom sastoji se iz dva dela. Stare brvnare donete iz svih delova Zlatibora, kojima je očuvan prvobitni izgled i namena, stalna su postavka zlatiborske okućnice. Drugi deo kompleksa jesu brvnare prvobitnog izgleda, ali namenjene smeštaju gostiju i prodaji suvenira.

Zlatiborske brvnare svedoče o životu zlatiborskog kraja 19. i početka 20. veka, kada se živelo u zadrugama koje su imale i do 50 članova.

Najveća atrakcija zlatiborskog kraja i Mokre Gore je zasigurno Šarganska osmica, pruga uskog koloseka kojom se putovalo do 1974. godine. Zbog nepristupačnog terena i savladavanja visinske razlike od 300 metara, jedino što je bilo moguće izgraditi jeste pruga u obliku broja osam, pa se tako dva puta prolazi kroz istu geografsku tačku. Danas je to turistička vožnja koja traje sat vremena, a 22 tunela i više od pet mostova čine je nezaborivnim delom vaše posete zlatiborskom kraju.

KAKO DA REZERVIŠETE VOZILO I PROVEDETE VIKEND NA ZLATIBORU?

Da biste se opustili i uživali u putovanju, bez razmišljanja o tome koliko vam je automobil spreman za put i šta sve treba da proverite na njemu, Rent a car Atos nudi veliki izbor vozila, od manjih, pogodnih za vikend za dve osobe, do porodičnih automobila i vozila za avanturiste, kojima je potreban veći prtljažnik.

Sva vozila su kasko osigurana, sa neograničenom kilometražom, redovno servisirana i spremna i za letnju i za zimsku vožnju. A ukoliko niste vozač, možete koristiti pogodnost iznajmljivanja vozila sa vozačem.

Pozovite nas na broj telefona: +381 60 07 385 70, ili rezervišite svoje vozilo na našem sajtu.